top of page

Het effect en de voordelen van massage

Bijgewerkt op: 13 okt. 2021

Stress en ontspanning

De meeste mensen die een massage nemen doen dit enkel om ervan te kunnen genieten. Een massage kan echter ook veel voordelen en positieve effecten bieden waar de meeste mensen niet vanaf weten. Een van de meest bekende effecten van een massage is het vermogen om spanning te verminderen. Als we het over spanning hebben kunnen we het over 2 soorten spanning hebben, fysieke spanning oftewel spierspanning en mentale spanning, bijvoorbeeld in de vorm van mentale stress. Deze 2 vormen hangen vaak nauw met elkaar samen. Een teveel aan mentale stress leidt vaak tot fysieke spanning en vice versa. Een typisch voorbeeld is iemand met een drukke kantoorbaan die veel tijd achter een scherm moet doorbrengen. Het verkeren in een onnatuurlijke statische houding in zorgt vaak voor een verhoogde spierspanning in de nek en schouders. Maar ook een teveel aan mentale spanning kan hiertoe leiden. Veel mensen die namelijk in een stressvolle situatie zitten verkrampen als het ware onbewust. Zo kan de statische onnatuurlijke houding in combinatie met een hoge werkdruk zorgen voor een vicieuze cirkel waarin de spanning op zowel mentaal als fysiek vlak steeds hoger wordt. Dit kan leiden tot een scala aan problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slechte nachtrust, spanningshoofdpijn of nek en schouderklachten.Een massage kan hierbij uitstekend uitkomst bieden omdat deze beiden aspecten aanpakt. Mentaal kan er worden ontspannen omdat de massage zorgt voor een relaxed en fijn gevoel. De spanning op fysiek niveau zal ook afnemen door middel van het toepassen van de juiste ontspannen handgrepen die zorgen voor een afname van spierspanning en een versoepeling van de te masseren gebieden.


Mechanische effecten van massage

Naast dat een massage uitkomst kan bieden bij een te hoge spierspanning zijn er ook nog andere fysieke effecten van een massage die een positieve invloed kunnen hebben. Zo zorgt het voor een betere doorbloeding van de huid en spieren. Een goede doorbloeding is cruciaal voor een goede werking hiervan. Via het bloed kan namelijk zuurstof en allerlei voedingsstoffen de weefsels bereiken.


Vrijkomen van stofjes

Tijdens het ondergaan van een massage komen er allerlei stofjes vrij in het lichaam. Zo zal de hoeveelheid stresshormonen afnemen wat zorgt voor een ontspannen gevoel. Ook komen hierbij 2 stofjes vrij die voor erg veel positieve effecten kunnen zorgen in het lichaam namelijk endorfine en oxytocine. Endorfine heeft een pijnstillende werking maar is tevens belangrijk bij zaken als geluksgevoel en welbevinden. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, deze stof speelt namelijk een belangrijke rol in gevoelens van vertrouwen en werkt daarbij stress verlagend. Deze stoffen kunnen een langdurig positief effect hebben op lichaam en geest. Neem je regelmatig een massage, dan kan dit effect zelfs dagen of weken aanhouden.39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page