top of page

Herstelbevordering door massage

In het dagelijks leven belasten we zonder het te weten allerlei weefsels in ons lichaam. Dit kan gebeuren door alledaagse handelingen vaak te verrichten. Zo zal een serveerster na een lange werkdag vermoeide beenspieren hebben doordat deze de hele dag zijn belast door het lopen. Ook sport zorgt voor een belasting op de spieren. Hoe zwaar deze belasting is en welke spieren en weefsels hiermee voornamelijk worden belast is afhankelijk van de specifieke sport. Nadat het lichaam is belast door inspanning is het noodzakelijk dat het lichaam kan herstellen, daarom is het belangrijk om na zware inspanning rust te nemen. We kunnen er echter zelf ook voor zorgen dat we deze herstelprocessen versnellen.


Massage is bijvoorbeeld een uitstekende manier op deze herstelprocessen te bevorderen. Een van de effecten van massage is namelijk een verbetering van de doorbloeding in specifieke weefsels zoals spierweefsel. Een betere doorbloeding van weefsel zorgt ervoor dat er daardoor meer zuurstof en voedingsstoffen in terechtkomen. Ook zorgt dit voor een betere afvoer van afvalproducten zoals melkzuur. Bij het masseren wordt ook de tonus van de spier verlaagt. Tonus is een ander woord voor spanning. Veel mensen die 'stijve' spieren hebben, hebben in werkelijkheid een verhoogde spierspanning. Dit kan komen door overbelasting of het teveel in een statische houding verkeren. Bepaalde ontspannende handgrepen door een kundig masseur/masseuse kunnen zorgen dat deze spanning afneemt en zodoende de spier weer soepel maken.


Een goede manier om tot herstelbevordering en ontspanning te komen is dus het nemen van een ontspannende massage. Het is niet voor niets dat topsporters zo vaak worden gemasseerd. Hiermee kunnen ze namelijk optimaal herstellen voordat ze weer moeten overgaan in hun volgende inspanning. Maar ook voor 'gewone' mensen is het herstel na belasting van belang! Iemand die veel in een statische houding zit zoals veel mensen met een kantoorbaan doen, kunnen ook veel baat hebben bij het feit dat de belaste spieren soepeler en meer ontspannen zijn. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een ontspannende massage van de nek- en schouderspieren.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page