top of page

Geschiedenis van de massage

Massage in de oudheid

Er zijn verschillende afbeeldingen uit het oude Egypte afkomstig waarop een vorm van masseren te zien is. De eerste beschrijvingen van massages gaan zo’n 5000 jaar terug en komen uit het oude China. Deze massages verschillen natuurlijk erg met wat tegenwoordig onder de noemer massage valt. In het oude China lag de nadruk niet alleen op de handgrepen maar ook op zaken als ademhaling en oefeningen. Verschillende beschrijvingen uit India van 1800 voor Christus beschrijven massage als een middel wat de gezondheid kan bevorderen. Ook in Japan werden massagetechnieken toegepast, hier lag de nadruk vaak op bepaalde drukpunten, een massage stroming die hieruit is ontstaan is de zogenaamde Shiatsu massage

Uit het klassieke Griekenland vinden we beschrijvingen waarin massage wordt toegepast bij sportwedstrijden om zo blessures en vermoeidheid te voorkomen. Hier beginnen zich dus al de eerste vormen van de huidige sportmassage te ontwikkelen. Hippocrates, een van de beroemdste artsen aller tijden, die ook wel de grondlegger/vader van de geneeskunde wordt genoemd, gebruikte zelf allerlei massagetechnieken bij het behandelingen van een breed scala aan aandoeningen. Uit het Romeinse Rijk vinden we beschrijvingen van massages met als doel het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam.


Massage in de middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk, en met de opkomst van de Rooms-Katholieke kerk raakte het masseren enigszins in de vergetelheid. Massages werden in die tijd namelijk vaak gezien als onrein. De nadruk moest in die periode vooral liggen op hogere zaken zoals God en de kerk probeerde mensen aldus zoveel mogelijk weg de drijven van ‘vleselijke genoegens’.


Massage Renaissance

Een opleving van de massage vond plaats rond de 16e eeuw. Een beroemde Franse chirurg genaamd Ambroise Paré hielp hieraan mee door de helende werking van massages te onderschrijven. Veel van zijn patiënten bleken namelijk beter de herstellen na chirurgische ingrepen na het toepassen van bepaalde massagetechnieken. Een andere Fransman uit diezelfde periode genaamd Tissot, beschreef uitvoerig de verschillende handgrepen die konden worden toegepast bij het masseren.

Een van de hoofdpersonen in de geschiedenis van de massage is Per Hendrik Ling. Deze Zweed is de grondlegger van de moderne massage die daarom ook wel de Zweedse massage wordt genoemd. Met zijn sterke fysiologische kennis ontwikkelde hij deze door het combineren van verschillende massagetechnieken. Een Nederlander die erg veel heeft betekend voor het geaccepteerd raken van massage in hogere kringen was Johann Georg Mezger. Deze slagerszoon wordt beschouwd als een van de grondleggers van de fysiotherapie.Massage in de moderne tijd

Tegenwoordig is masseren een algemeen geaccepteerd en veel toegepast hulpmiddel. Er is dan ook een zeer breed scala aan type massages beschikbaar. Wat voor type massage het meest geschikt is in een specifieke situatie is afhankelijk van het beoogde doel en dus erg persoonsgebonden. De sportmassage is vooral onder topsporters bijvoorbeeld erg populair omdat deze hun sportieve prestaties kan bevorderen en een verbeterd herstel oplevert. Het overgrote deel van de mensen die tegenwoordig een massage nemen doen dit voor het ontspannende effect. Een massage biedt namelijk verlichting van spanningsklachten die veel voorkomend zijn in onze huidige tijd. Deze ontstaan namelijk erg snel door verkeerde houdingen en het overmatig gebruik van schermen zoals computers en telefoons. Een massage biedt hierbij verlichting door zowel mentaal als fysiek de spanning te verminderen.


156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page