top of page

Bandageren en Tapen

Bandageren en tapen zijn veelgebruikte methoden om blessures te voorkomen of te behandelen. Ze worden vaak gebruikt door sporters, maar kunnen ook nuttig zijn voor mensen die een actieve levensstijl hebben of die herstellen van een blessure. Hieronder bespreken we wat bandageren en tapen is, wanneer het kan worden toegepast en welke soorten bandages en tapes beschikbaar zijn.

Wat is bandageren en tapen?

Bandageren en tapen zijn beide methoden om ondersteuning te bieden aan het lichaam, met name aan de spieren, gewrichten en ligamenten. Bij bandageren wordt een elastisch verband om de te ondersteunen zone gewikkeld, terwijl bij tapen een speciale tape wordt aangebracht. Het doel van bandageren en tapen is om de beweging van het gewricht of de spier te beperken en zo de kans op verergering van een blessure te verminderen.


Wanneer kan bandageren en tapen worden toegepast?

Bandageren en tapen kunnen op verschillende momenten worden toegepast, zoals:

  • Preventief: om blessures te voorkomen tijdens het sporten of andere activiteiten waarbij het risico op blessures groot is.

  • Ter ondersteuning: om een geblesseerd gebied te ondersteunen en de pijn te verminderen tijdens activiteiten waarbij beweging onvermijdelijk is.

  • Ter bevordering van genezing: om de genezing van een blessure te bevorderen door de geblesseerde zone te immobiliseren en zo de belasting op de gewonde spier of het gewricht te verminderen.

Welke soorten bandages en tapes zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten bandages en tapes beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten.


Elastische bandage

Een elastische bandage is een veelgebruikte manier om spieren en gewrichten te ondersteunen. Het is verkrijgbaar in verschillende breedtes en wordt gebruikt voor het verpakken van de te ondersteunen zone, zoals een verstuikte enkel of pols. Een elastische bandage biedt compressie en ondersteuning, maar laat ook nog wat beweging toe.


Kinesiologie tape

Kinesiologie tape is een elastische tape die wordt gebruikt om de spieren en gewrichten te ondersteunen en de bloed- en lymfecirculatie te verbeteren. De tape is zo ontworpen dat deze lijkt op de structuur van de huid en biedt een natuurlijke bewegingsvrijheid. Kinesiologie tape is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.


Cohesieve bandage

Een cohesieve bandage is een zelfklevende, elastische bandage die veel wordt gebruikt voor het verpakken van de enkel of knie. De bandage kleeft alleen aan zichzelf, waardoor er geen tape of clips nodig zijn om deze vast te zetten. Een cohesieve bandage biedt compressie en ondersteuning, maar laat ook nog wat beweging toe.


Sporttape

Sporttape is een stugge, niet-elastische tape die wordt gebruikt om gewrichten en spieren te ondersteunen en immobiliseren. Het is vooral geschikt voor het stabiliseren van gewrichten en het voorkomen van verstuikingen en verrekkingen. Sporttape is meestal verkrijgbaar in witte of beige kleur en kan met de hand of met een schaar worden gesneden. Het wordt vaak gebruikt door sporters tijdens trainingen of wedstrijden, maar kan ook nuttig zijn voor mensen die herstellen van blessures of chirurgie.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page